Şu anda kullandığımız elektronik kütüphaneler ve veritabanlarıyla olan lisans anlaşmamız gereğince, bu kütüphanelere ve veritabanlarına sadece Ankara Üniversitesi’nin sahip olduğu ip numaralarından ulaşılmaktadır. Veritabanlarına Ankara Üniversitesi kampüsleri dışındaki herhangi bir yerden bağlanmak istenildiğinde bu veritabanları kullanıcı adı ve parola sorgusuyla kullanıcı doğrulamasını sağlamaktadır. Üniversitemizin lisans anlaşması sayesinde, bu kütüphanelere ve veritabanlarına internet tarayıcısıyla bağlanıldığında kullanıcının ip adresi bu site tarafından kontrol edilmekte ve ip adresi Ankara Üniversitesi’nin geçerli ip adresleri arasında ise kullanıcı adı ve parola sorulmadan kullanıcı doğrulanması sağlanmaktadır.

Tarayıcınızda yapacağınız bir kaç küçük ayar ile bu veritabanlarına (Ankara Üniversitesi Kampusleri dışından) proxy sunucusu üzerinden bağlanabilirsiniz. Proxy sunucusunu kullanmak için; Ankara Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’ndan kullanıcı adı ve parolası almanız ve tarayıcınızın proxy ayarlarını yapmanız gerekmektedir.

Elektronik kütüphanelere ver veritabanlarına bağlanma süreci şu şekilde gerçekleşmektedir; tarayıcınızda (Internet Explorer, Mozilla Firefox veya bir başka tarayıcı) gerekli ayarlar yapıldığında, bilgisayarınız ile internete bağlanıp, tarayıcınız ile kütüphane veya veritabanlarından birinin adresini girdiğinizde tarayıcınız direk proxy.ankara.edu.tr adresine bağlanacaktır, bu sunucuda ilk önce ip numarası kontrolü yapılacak daha sonra kullanıcı adı ve parolası sorulacaktır. IP numarası, kullanıcı adı ve parola bilgileri sunucudaki kayıtlı bilgiler ile karşılaştırılacaktır. Onay verildiği taktirde artık web sitelerine proxy.ankara.edu.tr sunucusu üzerinden bağlanacaksınız ve bağlantılarınızda artık proxy.ankara.edu.tr sunucusunun ip numarası kullanılacaktır. Böylece kütüphanelere ve veritabanlarına ulaşmak istenildiğinde Ankara Üniversitesi ip numarasına sahip proxy.ankara.edu.tr sunucusu üzerinden bağlanıldığından kullanıcı adı ve parola sorgusu yapılmadan elektronik kütüphanelerden faydalanılacaktır.

Ancak hali hazırda kullandığınız bağlantı proxy.ankara.edu.tr sunucusu üzerinden gerçekleştirildiğinden yani herhangi bir web sitesine girmek istediğinizde de yine proxy sunucusu üzerinden çıkacağınızdan Ankara Üniversitesi internet ağını kullandığınızdan üniversite senatosu tarafından alınan kurallara tabi olacaksınız ayrıca güvenlik sebebiyle bütün bağlantılarınız proxy sunucu üzerinde kaydedilecektir. Bu sebeple elektronik kütüphanelerde ve veritabanlarındaki işleriniz bittikten sonra ayarlarınızı eski haline getirmeniz önerilmektedir. Veya elektronik kütüphaneler için bir tarayıcı (örneğin, gerekli ayarları yapılmış Mozilla Firefox) diğer web bağlantılarınız için bir başka tarayıcı (örneğin Internet Explorer) kullanabilirsiniz. Bu sayede örneğin ayarlarını yaptıktan sonra Mozilla Firefox’u sadece elektronik kütüphane ve veritabanlarına bağlanırken kullanabilir diğer web bağlantıları için Internet Explorer’ı kullanabilirsiniz.

Uyarı!
Proxy erişimi için Firefox Internet tarayıcısını kullanmaya özen gösteriniz.
Firefox dışındaki Internet tarayıcılarda (Internet Explorer ya da Google Chrome gibi) yapacağınız düzenlemeler işletim sisteminizin tüm Internet erişimine etki edebildiğinden Firefox Internet tarayıcısıyla Proxy sunucuya erişmeniz tavsiye edilir.

Proxy servisini kullanmayı sürdürdüğünüz sürece artık üniversitemiz ağımızdan yararlanıyorsunuz demektir.

Bu sebeple;

ULAKBİM Kabul Edilebilir Kullanım Politikası (https://bid.ankara.edu.tr/mevzuat),

Ankara Üniversitesi Bilgisayar Ağı ve İnternet Kullanımı Yönergesi ve Bilişim Ağı Kullanımı ile ilgili Yasal Düzenlemeleri ile belirtilen kurallara uyulması gerekmektedir.

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığınca üye olunan elektronik kaynakların lisans anlaşmaları bu kaynakların kullanımı ile ilgili kuralları da içerir. Bu kuralların ihlali, aboneliğimizin askıya alınması, kaynaklara erişimimizin bir süre engellenmesi yada anlaşmamızın iptal edilmesi ile sonuçlanabilir. Üniversitemizin böylesi tatsız bir olay yaşamaması ve bilimsel araştırmalarımızın sekteye uğramaması için; Üçüncü parti yazılımlar (Getright, Flashget, vs.) kullanarak bir elektronik kaynaktan çok sayıda dosya kopyalamayınız. Elektronik kaynaklardan kopyalanan bilgileri, ticari amaç taşımasa da üniversitemiz mensubu olmayan kişilerle paylaşmayınız, e-mail listelerine göndermeyiniz. (http://kutuphane.ankara.edu.tr)

Proxy servisi üzerinden bağlandığınız Üniversitemiz bilgisayar ağı esas olarak akademik amaçlıdır. Proxy servisinin amacı üniversitemizin üye olduğu elektronik kütüphanelere evinizden de faydalanabilmenizdir. Lütfen başka kullanıcıların çalışmasına engel olacak şekilde aşırı trafik yapmayınız, dosya paylaşımı yazılımlarını kullanmayınız (P2P yazılımları), kişisel bilgisayarınızda işletim sistemi güncellemelerini yaparak, antivirus yazılımı kullanınız.

Yukarıda açıklanan nedenlerle, kullanım politikalarına aykırı davranan kullanıcıların parolaları pasif hale getirilecek ve proxy servisi erişimi kısıtlanacaktır.

Ankara Üniversitesinin abone olduğu IP kontrollü elektronik veritabanlarına kampus dışından da erişebilirsiniz. Bunun için;

1. Ankara Üniversitesi e-posta hesabınız olmalıdır.

2. Proxy Servisi kullanıcı adınız T.C Kimlik Numarası@ankara.edu.tr, parolanız ise KDS parolanızdır.

  • Personel ve Lisansüstü Öğrencileri: https://kds.ankara.edu.tr/ adresinde “Şifremi Unuttum/Şifre Al” linkine tıklayarak proxy servisi parolanızı değiştirebilirsiniz.
  • Önlisans ve Lisans Öğrencileri: https://kds.ankara.edu.tr/ adresinde “Şifremi Unuttum/Şifre Al” linkine tıklayarak proxy servisi parolanızı değiştirebilirsiniz.

3. Internet tarayıcınızda Proxy Ayarlarını yapmalısınız.

Yardım için sayfada ilerleyiniz.